Subsidie voor lease van een nieuwe elektrische personenauto

Private leaset u een nieuwe elektrische personenauto? Vraag de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) aan. Op deze pagina leest u meer over de voorwaarden en het aanvragen van de subsidie.

Voor wie

Bent u een particulier en sluit u in 2023 een private leaseovereenkomst af voor een nieuwe elektrische personenauto? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de SEPP.

Welke auto

Op de Autolijst SEPP staan merken en modellen elektrische personenauto’s waarvan we weten dat ze mogelijk in aanmerking komen voor de subsidie. De lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. Of de auto voldoet aan de voorwaarden, hangt óók af van de keuzes die u maakt in de uitvoering. We controleren onder andere de geregistreerde catalogusprijs van uw auto via het kentekenregister van de RDW. Zo bepalen we of de auto voldoet aan de voorwaarden van de subsidieregeling.

Bekijk de Autolijst SEPP

Voorwaarden

Vraagt u SEPP aan? Dan moet u aan deze voorwaarden voldoen:

Uzelf

 • U bent een particulier.
 • U heeft een geldig woonadres in Nederland.
 • In de looptijd van SEPP kunt u één keer subsidie krijgen als u voldoet aan de voorwaarden.

De leaseovereenkomst

 • U heeft een schriftelijke overeenkomst voor de private lease van de elektrische personenauto.
 • De leasemaatschappij voert het Keurmerk Private Lease.
 • De leaseovereenkomst staat op uw naam en is door u ondertekend.
 • De leaseovereenkomst is afgesloten op of na 1 januari 2023.

De auto

 • Het is een nieuwe elektrische personenauto.
 • De elektrische personenauto staat op of na 1 januari 2023 op uw naam in het kentekenregister.
 • De 100% elektrische personenauto heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer (WLTP gemeten).
 • De nieuwprijs (catalogusprijs) van de elektrische personenauto op uw naam geregistreerd in het kentekenregister, is minimaal € 12.000 en maximaal € 45.000. Let op: de geregistreerde catalogusprijs in het kentekenregister is leidend voor ons.
 • Zodra de auto is geleverd, zet u die op uw naam in het kentekenregister. Uw auto hoeft nog niet geleverd te zijn als u subsidie aanvraagt.
 • De nieuwe elektrische personenauto die u private leaset staat 4 jaar steeds op uw naam. Dit is gerekend vanaf de datum van 1e inschrijving in Nederland en de datum tenaamstelling in het kentekenregister. We controleren regelmatig bij de RDW of de auto nog op uw naam staat in het kentekenregister. Stopt u eerder met leasen dan de afgesproken 4 jaar? Dan meldt u dit aan ons en stopt de maandelijkse betaling van het subsidiebedrag.

Wanneer krijgt u subsidie voor een nieuwe auto?

U krijgt subsidie voor een nieuwe auto als deze 3 punten in het kentekenregister dezelfde datum hebben:

 1. datum 1e toelating
 2. datum 1e inschrijving in Nederland
 3. datum tenaamstelling

Stond uw nieuwe leaseauto eerder geregistreerd op bijvoorbeeld de naam van het leasebedrijf? Of had de auto een andere voorregistratie? Dan beschouwen wij de auto als gebruikt. Ook als de kilometerstand op 0 staat. U kunt dan de subsidie aanvragen voor een gebruikte auto.

Hieronder ziet u in het kort de stappen die u doorloopt als u deze subsidie aanvraagt. U leest hierover meer onder Aanvraag voorbereidenAanvragen en Na de aanvraag.

Aanvraag voorbereiden

 • U kunt vanaf 10 januari 2023, 9:00 uur subsidie aanvragen voor de private lease van een nieuwe elektrische personenauto.

Let op: de datum van indienen telt
Stel: de subsidiepot raakt op 1 maart 2023 leeg. We verloten het budget dat die dag nog beschikbaar was dan over alle aanvragen van 1 maart. Het tijdstip van indienen maakt niet uit. Als u de aanvraag verstuurt op 1 maart 0:01 uur, maakt u net zoveel kans als iemand die indient op 1 maart 23:59 uur.

 • Heeft u op of na 1 januari 2023 een leaseovereenkomst gesloten? Dan kunt u vanaf 10 januari subsidie aanvragen. Wij raden u aan dat ook te doen. Uw auto hoeft nog niet geleverd te zijn als u subsidie aanvraagt.
 • U logt in met DigiD. Heeft u dit niet? DigiD aanvragen duurt ongeveer 3 werkdagen.

Aanvragen

Vanaf 10 januari 2023, 9:00 uur kunt u op deze pagina de subsidie aanvragen voor een nieuwe volledig elektrische personenauto die u private leaset.

Houd daarvoor deze gegevens bij de hand:

 • Adres, e-mailadres en burgerservicenummer.
 • DigiD-app óf DigiD met sms-controle.
 • Merk en model (handelsbenaming) van de auto zoals het op de leaseovereenkomst staat.
 • Naam van het leasebedrijf.
 • Datum ondertekening leaseovereenkomst. Houd uw digitale overeenkomst bij de hand.
 • IBAN-bankrekeningnummer.
 • Als bekend het kenteken. (Het kenteken is niet noodzakelijk om een aanvraag in te dienen. U kunt het later doorgeven.)

Na de aanvraag

Na uw subsidieaanvraag ontvangt u altijd een bevestiging per e-mail. U vindt deze bevestiging ook in het eLoket onder Berichten. Wij behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst per datum. Binnen maximaal 13 weken ontvangt u een besluit over uw aanvraag. Wij streven ernaar dit eerder te doen. U kunt de status van uw aanvraag ook volgen in eLoket. Alle belangrijke berichten vindt u onder ‘Mijn aanvragen’. U kunt inloggen via onderstaande knop.

Bewaar uw documenten

Ontvangt u subsidie? Wij controleren of het juist is dat u subsidie krijgt. Bewaar daarom uw leaseovereenkomst minimaal 4 jaar. Tijdens een controle kunnen we hierom vragen.

Wanneer ontvangt u de subsidie?

Als wij uw aanvraag goedkeuren, ontvangt u de brief ‘Subsidieverlening’. Wanneer u het subsidiebedrag ontvangt, hangt af van de vraag of het kenteken al op uw naam stond bij de aanvraag.

Kenteken al op naam

Stond uw auto al op naam toen u de subsidie aanvroeg? Dan krijgt u het subsidiebedrag binnen 2 weken op uw rekening als u van ons de brief ‘Subsidieverlening’ heeft ontvangen. U hoeft daarvoor niets te doen.

Kenteken nog niet op naam

Stond uw kenteken nog niet op uw naam op het moment van de aanvraag? Geef het kenteken en uw IBAN-bankrekeningnummer later aan ons door via eLoket. U doet dat zodra het kenteken op uw naam staat en als u de brief ‘Subsidieverlening’ heeft gekregen. Dit moet binnen 18 maanden, gerekend vanaf de datum op de brief ‘Subsidieverlening’. Nadat u uw kenteken aan ons heeft doorgegeven, ontvangt u het subsidiebedrag binnen 2 weken op uw rekening.

Lees ook het stappenplan ‘Kenteken doorgeven’

 

Bron: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sepp/subsidie-lease-nieuwe