Israël, Palestina en verzekeringsdekking

Op dit moment geldt een negatief reisadvies voor Israël en de Palestijnse gebieden (code oranje en rood).  Daarnaast zijn de grensgebieden bij Gaza, Syrië, Libanon, de Golan en Egypte rood, de rest van het land oranje.

Rood: niet reizen

Ga niet naar een gebied waar de kleurcode rood is. Op dit moment geldt deze kleurcode voor de grensstreek bij Gaza, Syrië, Libanon, de Golan en Egypte. Ga je toch naar een van deze gebieden? Dan is dit je eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan jou waarschijnlijk niet helpen als je in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Als de kleurcode oranje is dan is het niet veilig om naar dit gebied te gaan. Ga alleen als het strikt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als je voor werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.

Actueel reisadvies en FAQ

Kijk voor een actueel reisadvies op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies. Verder heeft de Rijksoverheid een FAQ opgesteld met veelgestelde vragen over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden.

Gemaakte kosten en repatriëring

Indien je eerder terug moet door de situatie in Israël, dan kun je de ongenoten reisdagen claimen onder de rubriek annulering. Mocht je nog als toerist in Israël zijn en de situatie is niet veilig, dan zal de touroperator de evacuatie in gang zetten mogelijk met ondersteuning van het Ministerie van Buitenlandse zaken. De Nederlandse overheid is niet verplicht om Nederlanders uit oorlogsgebied te halen, zeker niet zolang er andere mogelijkheden zijn om het land te verlaten. Verzekerden kunnen hiervoor contact opnemen met hun touroperator of met de alarmcentrale van hun reisverzekeraar. Zijn er kosten die door verzekerde moeten worden gemaakt dan zal dit met de alarmcentrale moeten worden afgestemd.

Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds ontzorgt reizigers door de extra kosten te betalen die ontstaan bij een mogelijke calamiteit op reis. Dit geldt voor alle reizigers die hebben geboekt via een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). De situatie in Israël is uitgeroepen tot calamiteit en dat betekent dat het calamiteitenfonds in werking treedt. Bekijk de website van het Calamiteitenfonds voor meer informatie.

Dekking DAK Compleet

Wat betreft de dekking op onze Doorlopende reisverzekering DAK Compleet is het volgende geregeld:

  • Dekking Annulering: Indien het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies geeft voor het betreffende land worden de annuleringskosten vergoed tot maximaal de verzekerde som die je verschuldigd bent aan de reis/vervoersorganisatie en/of de verhuurder Hierbij geldt dat op het moment van boeken nog geen negatief reisadvies van toepassing was.
  • Dekking Allrisk Annulering: De annuleringskosten worden ook vergoed, tot maximaal de verzekerde som, als je de reis wil annuleren of vervroegd wil afbreken om een aantoonbare reden die belangrijk voor je is. De reden moet buiten eigen schuld en onvoorzien zijn. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de reden van annulering. Hiervoor kan het zijn dat er een eigen risico geldt van 25%.
  • Overige schade: In de algemene uitsluitingen (art. 8) is geregeld dat de verzekering geen dekking geeft als de schade is veroorzaakt door of samenhangt met vijandelijkheden. Hieronder valt o.a. gewapend conflict, burgeroorlog, opstand, binnenlandse onlusten, oproer en muiterij.

Heb je een andere doorlopende reis- of annuleringsverzekering? Raadpleeg dan voor meer informatie en/of de reisorganisatie alsmede de polisvoorwaarden van de geldende reisverzekering.